Sidor

lördag, november 21

Julbak.


Så var det dags, för julbak och pyssel. Innan man vet ordet av det så är det december och då är det full rulle med allt vad det innebär. Så jag började lite i förväg, det är snart första advent och då måste det finnas lussebullar på fikabordet. Degen räckte bara till fem stora och en liten. Sugna att baka egna? Här kommer mitt recept, hur enkelt som helst.

Lussebullar:
Börja med att göra 2 lm. I den första lm virkas nu 5fm. Nästa varv virkas det 2fm i varje m = 10fm. Sen är det bara att virka på tills din lussebulle är lagom lång, provrulla den lite då och då. Det underlättar om ni stoppar den då och då. När det är dags att avsluta virkar du ihop 2m i ett varv =5fm. Glöm inte att behålla en lång tråd när du klipper av så du kan sy ihop din lussebulle. Mina russin görs så här, 2lm, 3fm i första lm. "fm i varje m = 6fm. Ett varv med fm, nästa varv minskas genom att vrika ihop 2m = 3m. Klara för att sys på.

Nu kan det variera beroende på vilket garn och virknål man använder. Jag har ett relativt tjockt garn och virknål nr 3,5. Prova er fram så går det nog bra. Lycka till.